2017. szeptember 13., szerda

Akácfa növekedése

Szereti a nitrogénben gazdag, semleges kémhatású talajokat. Aránylag agresszív növekedésével kitűnik. Az akácra jellemző görbe növekedése.


A fehér akác , rokonaihoz hasonlóan, lombhullató fa. Alakja változatos, többféle növekedési típusa van. A növekedése év után erősen lecsökken, így általában 30–40 .

Az a sokat hangoztatott érv viszont valótlan, hogy az akác telepítése. Ma már hungarikum értékűvé vált a fehér akác , nem csoda, hisz remek tulajdonságai. Agresszív növekedése miatt kitűnik a többi fafajta közül.


Akácfa , nyárfa mennyi idő alatt nő meg illetve körtefák, almafák hány év. Jelentősége: Gyors növekedése , értékes, tartós fája miatt hazánk minden táján megtaláljuk. A hazai erdőterületek csaknem -át borítja akác.


Csakhogy mostanában messze nem drágult inflációval se a nyár, se az akác. A hivatal írja elő az elvégzendő munkákat ill. Választásunk beigazolódott vevőink következő éven örömmel hívnak, hogy a csemeték nagy része megeredt és szépen növekedett.

Sokszor egy elégedett . Az első években intenzív a növekedése , egy éves példány méter magasságú. Magyarországon a köztudatban a gyorsan növő fák között a nyárfa, akác és fűz terjedt el. Kérge hálózatosan repedezett, vastag, szürkésbarna. Száraz termőhelyeken az.


Hogy az akác lombja más növények növekedését gátló vegyületeket. A csersav- és a robinetinféleségek jelentősek az akác tartóssága . Hazánkban jelenleg közel 3ezer ha-t borít . Robinia pseudoacacia. Fiatalkori gyors növekedése miatt hamar a többi fafaj felé nő. Kérge szürkésbarna színű, mélyen barázdált.


Gyorsabb növekedése folytán tíz évvel korábban kétszeres fatömeget ad. Elmondható, hogy az akác az egyetlen olyan kultúra, amely biztos . Az így szelektált Turbó- akác fiatalkori növekedése sokkal erőteljesebb, mint a kommersz szaporítóanyagból származóé. A fajta erőteljesebb növekedése , egyenesebb törzse, arányosabb ágrendszere, szabályos koronája és szebb lombozata. A pillangósvirágúak családjába tartozó fásszárú, lombhullató lilaakác az egyik legnépszerűbb kerti kúszónövény.


Dús és illatos virágzata már . A lilaakác (Wisteria) nemzetségbe mintegy faj tartozik.

Egy részük kúszónövény. Felhasználás, Szoliter. Talajigény, Átlagos kerti talaj. Egyéb, Tősarjakról gyorsan szaporodik. A kiválasztott egyedek mindkét fő akác magtermesztési körzet – a Duna-Tisza közi Pusztavacs és a Nyírségi .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések