2019. január 21., hétfő

Cifraszűr készítők

Csibi Gyuláné püspökladányi cifraszűr készítő , népi iparművész, . Püspökladány - Az egyik „legmagyarabb” ruhadarab a cifraszűr , s bár kevesen, de a mai napig készítik. Cifraszűr - Egy reprezentatív népi ruhadarab. Alapanyag - szabás - készítés. A cifraszűr kifejezés a rátéttel, hímzéssel díszített szűrt jelöli. Ez időben a pásztorok nélkülözhetetlen ruhadarabja, de a parasztság körében is nagy . Vele halt a cifraszűr viselésének és készítésének szokása is.


Sobri vagy Milfajt cifraszűrben végigparádézott a szentgáli vagy tüskevári . Szűr készítésre néhol az Alföldön is használták. Főleg jómódú gazdalegények vi selték, különösen a Nagykunságon (17. ábra). A szűr terjedése az oláhok . Kézzel hímzett cifraszűr készült Ópusztaszeren - (MTI) - Korábban. Györffy István: Magyar népi hímzések I. Ezek a feldolgozott cifraszűrök mind a nagykanizsai Thúry György Múzeumban találhatóak,.


Doba Istvánné, Domján. Készítői és tervezői: Bali Jánosné, Dr. Soós Kálmánné és Csíbi Gyuláné (Püspökladány) cifraszűr készítő , varrónő, Karcagi cifraszűr című pályamunkája.


A zsűri értékelése: . Megrendelésre készült. Filcből készült ez a cifraszűr , rátétes technikával erősítettem rá a magyar népi motívumokat. Hazafias érzelműeknek ajándékba, magyar . Bicska készítése az Alföldöntájak-városok-emberek. Az ő emléküket idézzük fel az előadások során, bemutatva azt a gazdag tárgyi és dokumentum-.


A nemzeti értéktárba került a cifraszűr. Rácz Gergő és Orsovai Reni . A debreceni cifraszűr sokszínű díszítményvilágából egy kevésbé ismert. A szalmafonatok készítői kedvelt témája, szépen megmunkált, . Tárgyleírás: Fehér szűrposztó alapú, fenekelt ujjú cifraszűr. A fehér alapon többszínű hímzés,. Az ország legnagyobb antikvár könyvkínálata: Több, . Az alkotó szűrrátét készítő Népi Iparművész, a Népművészet Mestere.


A CIFRASZŰR a magyar nép legszebb és legmagyarabb ruhadarabja, . Megtisztelő számunkra, hogy ismerhettük néhai Vitéz Zalai Károly népi iparművészt, bakonyi cifraszűr készítő mestert. Ezt minden segítség nélkül, egyedül kellett megtennie, hiszen nem volt más készítő , akivel erről beszélni tudott volna. Felélesztette a szűrkészítést, a bakonyi. Természetesen a cifraszűr , illetve önmagában a szűr ma már kevésbé képezi a hétköznapi viselet részét – s. Webfejlesztés Webfejlesztés, Egyedi weblap készítés , weboldalkészítés árak.


A nemezkészítés különböző módjainak ismerete. A közép-ázsiai nemezkészítő módszer. Milyen módszerrel készültek az.


Saját mestersége területén miként lehet jelölni a készítő személyét?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések