2019. november 15., péntek

Zárt törés

Egyszerű törésnek nevezzük azt a komplett törést , amikor a csont két darabra törik. A darabos törés is komplett törés. Ekkor a csont több különböző darabra esik . A zöldgally-törés típusos sérülés a gyermekek hosszú csöves . A törések a lágyrészek és a bőr sérülésének tekintetében lehetnek zártak vagy nyíltak. Zárt törésnél a kültakaró folytonossága nem szakad meg . Tünet: fájdalom, duzzanat, mozgáskorlátozottság, alakváltozás, működési kiesés. Ha a csontvégek úgy mozdulnak el, hogy a törött csont vége átszúrja a bőrt, akkor nyílt, egyébként zárt törésről van szó.


Baleseti sebészeti szempontból az is. A zárt törés egy törött csont, amely nem hatol be a bőrön. Ez azért fontos megkülönböztetés, mert amikor egy törött csont behatol a bőrbe ( nyitott törés ) . Veszélyesebb a nyílt törés, mert a csont törése mellett az erek és az . Műtéttel a kis csontdarabok is visszailleszthetők a helyére.


A törés olyan sérülés, amelyben a csont integritása megtört. Az ilyen károsodás jellegétől függően nyitott és zárt törés határozható meg, amelyhez mindegyikhez. A gyermek csontjai rugalmasabbak, puhábbak, és haránt irányú törés helyett.


Zárt törés

A törések két típusát különböztetjük meg: a zárt (egyszerű) töréseket , amikor a . Direkt törés: az erőbehatás helyén jön létre. Indirekt törés: az erőbehatás helyétől távol törik. Az baleseti eredetű törések egyszeri, hirtelen erőhatás következtében . Megkülönböztethetők nyílt és zárt törések is. A törések alapvető tünete az adott végtag mozgásainak, funkciójának beszűkülése, illetve kiesése. Fertőzés – nyílt töréseknél gyakrabban fordul elő, de zárt törések vérömlenyéből is kialakulhat.


Zárt kéz ujjperc sérüléseknek a seb nélküli sérülések, a sebbel járók. A csontheg mennyiségének, milyenségének . A segélynyújtónak nem feladata a pontos megkülönböztetés. Zárt és nyílt csonttörésről beszélhetünk.


A biztosított például korcsolyázás közben eltöri a kezét – mivel egyszerű zárt törés esetén a biztosító a térítési táblázat alapján a biztosítási összeg -át. Darabos törés (fractura comminutiva) – hiánytörés ( fractura defecta):a darabos. Törések: a csont folytonossága megszakad.


Ellátása: talált helyzetben rögzíteni . Szintén felfúrás nélküli szeget alkalmaztunk Tscherne G. III-IV típusú lágyrész károsodással járó zárt törés kapcsán. Fixateur externe-t a nyílt törések végleges .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések