2018. február 19., hétfő

Hortobágyi racka

Az akkori Mezopotámia területén élő felfelé álló, egyenes szarvú gyapjas juh feltételezhető a mai racka ősének, . A magyar rackajuh testsúlyát tekintve közepes nagyságú a racka juhok csoportjában. Hortobágyi racka (fehér, fekete) juh. MAGYAR ( HORTOBÁGYI ) RACKAJUH.


Erdély és a Felvidék késő táblaképein tűnik fel az európai parlagi juh mellett a sodrott szarvú racka (magyar juh).

Ezért hívják a magyar rackát hortobágyi rackának is. A szocializmus alatt jóformán eltűnt a racka , és ma a juhállomány kevesebb mint öt . Eladó egy kisebb hortobágyi rackabirkanyáj. Tizenhat állat, törzskönyves kossal, anyákkal, idei bárányokkal együtt.


A kos éves, anyák között fiatalok, . Bár a racka egész testi felépítettsége tetszetős, mégis a legszebb testtája a feje. Büszke tartása, fölfelé álló pödrött szarvai .

Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla). Család: Tülkösszarvúak . Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség. Cimkék: pödrött szarvú juh, rakaca, fehér, fekete racka.


Dél-Alföl Dunántúl - Sárrét, Fertő-Hanság Nemzeti Park, Balaton-felvidék. A hortobágyi racka juhfajta népszerűsítése és a tenyészállat . Magyarország, kínál-kiadó: hirdetés - racka racka. Racka kos hortobágyi. A kutatók ebből arra következtetnek, hogy a racka egyik sajátossága. Szakdolgozatomban fajtatiszta . A több rackaváltozatból a magyar hortobágyi racka teljesen elkülönült, különleges típust jelent.


Durva gyapjas fajta, közepes tej- és . Ugyanakkor a fekete hortobágyi racka szín-változat idegesebb. A finomgyapjú előtérbe kerülésével a háttérbe szorult. A juhokról (birkákról) A juhok a száraz és meleg területek állatai, amelyek igen korán a magyarok őseihez kerültek. A Honfoglalás során .

Annak érdekében, hogy . Eprimitív juhfajta a. Az összehasonlítást a magyar merinó, . Szóösszetétel(ek): rackagyapjú. Debreceni, erdélyi, hortobágyi racka. Tulajdonképpen ez az ősi magyar parlagi juh.


A honfoglaló magyarság az Etelközben ismerkedett meg a juhtartással, amit a magyar nyelvkészlet honfoglalás előtti . Translated title of the contribution: . Az elmúlt 1-évtizedben kerültek előtérbe a racka, cikta, cigája és gyimesi racka juhfajtáink.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések